Bruggink Mobility Centre Oldenzaal

Veelgestelde vragen

 

Moet mijn aanhangwagen verplicht gekeurd worden?

Aanhangwagens vallen onder de ARBO-wetgeving

Wat weinig mensen beseffen is dat aanhangwagens onder de ARBO-wetgeving vallen.
Aanhangwagens dienen periodiek gekeurd te worden om mogelijke problemen vroegtijdig te vinden en te verhelpen.

WETGEVING:
Waarom keuren van arbeidsmiddelen?
Om kort en krachtig te zijn dienen alle arbeidsmiddelen volgens het ARBO besluit artikel 7 gekeurd te worden. Dit ter verlaging van de risico’s voor het werken met deze middelen. Onder arbeidsmiddelen wordt verstaan: elektrische arbeidsmiddelen, ladders, trappen, rolsteigers, valbeveiliging maar ook aanhangwagens. Keuringen dienen periodiek uitgevoerd te worden met een termijn van 12 maanden
Het jaarlijks keuren van deze arbeidsmiddelen is voor veel bedrijven noodzakelijk voor het behalen of behouden van het VCA-bedrijfscertificaat.

BOVAG:
Goed onderhoud is van levensbelang voor uw aanhangwagen, voor u zelf maar ook voor uw medewerkers en de verkeersveiligheid. Bij regelmatig gebruik van een aanhangwagen is een onderhoudsbeurt in combinatie met een keuring zeker noodzakelijk en aan te bevelen.
In het kader van de ARBO-wetgeving wordt de BOVAG-onderhoudsbeurt erkend voor de jaarlijkse VCA-keuring voor bedrijven.

Plan daarom samen met ons tijdig een afspraak. Hierdoor voorkomt u niet alleen boetes, maar Tijdens de onderhoudsbeurt besteden wij uitgebreid aandacht aan de remmen, opbouw, banden, verlichting, bodem, assen en chassis van uw wagen. Aansluitend zorgen wij natuurlijk voor een overzichtelijk keuringsrapport. 

Een afspraak maken kan snel en gemakkelijk. U bereikt ons op 0541-785635 of via brugginkmobility@kpnmail.nl. Wij zorgen er dan voor dat u snel bij ons terecht kunt. 
Natuurlijk bieden wij ook de mogelijkheid om uw aanhangwagen op te halen en weer retour te brengen. 
Wat voor kentekenplaat heb ik nodig voor mijn aanhangwagen?

Een aanhangwagen heeft een eigen kenteken nodig indien deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhangwagen lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhangwagen trekt.

Is een mistachterlicht verplicht op een aanhangwagen?

Voor aanhangwagens met een maximaal toelaatbare massa tot 750 kg. is het mistachterlicht verplicht, ongeacht de datum van de eerste toelating. Bij aanhangwagens met een maximaal toelaatbare massa van meer dan 750 kg. is het mistachterlicht niet verplicht als de eerste toelating vòòr 1 janauri 1998 heeft plaatsgevonden. Is dit na 1 januari 1998 gebeurd, dan is het mistachterlicht wel verplicht.

Er geldt echter een uitzondering. Wanneer het trekkende voertuig niet hoeft te zijn uitgerust met een mistachterlicht, dan is dit ook niet verplicht voor de aangekoppelde aanhangwagen.

Welk rijbewijs heb ik nodig?

U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhangwagen achter uw auto te mogen rijden. Welk rijbewijs u nodig heeft, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt.

De toegestane maximum massa is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht.
 

Heeft u rijbewijs B, dan mag u:

  • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);

  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Met rijbewijs B+ (code 96) mag u met een auto:

iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).


Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:

  • een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);

  • onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger gebruiken waarvan het gewicht meer is dan 3.500 kg.

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels.

Is een achteruitrijlicht verplicht op een aanhangwagen?

Sinds 1 januari 2013 geldt dat als een aanhangwagen/caravan na 31 december 2012 in gebruik is genomen alle verlichtingen, ook achteruitrijverlichting, moet functioneren. ... Bij ongeremde aanhangwagens tot 750 kg is achteruitrijverlichting toegestaan, maar niet verplicht! volgens de Wegenverkeerswet.

Welke verlichting is verplicht op een aanhanger?

Vanaf een lengte van 6 meter dienen dat gele zijmarkeringslichten te zijn. Bij een breedte vanaf 160cm moeten er ook twee witte stadslichten op zitten. Bij een breedte vanaf 210cm moeten er twee witte markeringslichten aan de voorkant en twee rode markeringslichten aan de achterkant aanwezig zijn.

Hoe ver mag iets uitsteken bij een aanhanger?

Op een aanhangwagen mag lading aan de voorkant NIET uitsteken. Deelbare lading mag aan de zijkanten maximaal 20 cm uitsteken, ondeelbare lading mag aan de zijkanten meer dan 20 cm uitsteken als de aanhanger niet breder dan 3 m is.

HEEFT U EEN ANDERE VRAAG?

Staat uw vraag hier niet bij? Stuur ons een e-mail of gebruik het onderstaand formulier. U ontvangt dan spoedig een reactie.

* Verplichte velden