Bruggink Mobility Centre Oldenzaal

Veelgestelde vragen

 

Moet mijn aanhangwagen verplicht gekeurd worden?

Er geld voor Nederlandse aanhangwagens geen verplichte keuring.
Wij raden de gebruiker echter wel aan de aanhangwagen eenmaal per jaar na te laten kijken.
Hiervoor kunt u bij ons een afspraak maken voor een controle onderhoudsbeurt.

 

EEN JAARLIJKSE ONDERHOUDSBEURT VOOR AANHANGWAGENS

De jaarlijkse onderhoudsbeurt voor aanhangwagens die wij voor u kunnen uitvoeren, vindt plaats aan de hand van een uitgebreide checklist . Bij deze grondige inspectie van alle onderdelen, worden de bestaande wettelijke eisen als norm gehanteerd. Als na controle blijkt dat uw aanhangwagen in goede staat verkeert of als eventuele gebreken zijn verholpen, ontvangt u van ons een onderhoudsrapport en de daarbij behorende keuringssticker.

Wat voor kentekenplaat heb ik nodig voor mijn aanhangwagen?

Een aanhangwagen heeft een eigen kenteken nodig indien deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhangwagen lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhangwagen trekt.

Is een mistachterlicht verplicht op een aanhangwagen?

Voor aanhangwagens met een maximaal toelaatbare massa tot 750 kg. is het mistachterlicht verplicht, ongeacht de datum van de eerste toelating. Bij aanhangwagens met een maximaal toelaatbare massa van meer dan 750 kg. is het mistachterlicht niet verplicht als de eerste toelating vòòr 1 janauri 1998 heeft plaatsgevonden. Is dit na 1 januari 1998 gebeurd, dan is het mistachterlicht wel verplicht.

Er geldt echter een uitzondering. Wanneer het trekkende voertuig niet hoeft te zijn uitgerust met een mistachterlicht, dan is dit ook niet verplicht voor de aangekoppelde aanhangwagen.

Welk rijbewijs heb ik nodig?

U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhangwagen achter uw auto te mogen rijden. Welk rijbewijs u nodig heeft, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt.

De toegestane maximum massa is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht.
 

Heeft u rijbewijs B, dan mag u:

  • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);

  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Met rijbewijs B+ (code 96) mag u met een auto:

iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).


Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:

  • een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);

  • onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger gebruiken waarvan het gewicht meer is dan 3.500 kg.

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels.

HEEFT U EEN ANDERE VRAAG?

Staat uw vraag hier niet bij? Stuur ons een e-mail of gebruik het onderstaand formulier. U ontvangt dan spoedig een reactie.

* Verplichte velden